Senaste inläggen

Av bockeriorat - 20 februari 2016 13:48

 

Utvandrarna - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid: 9h 51min

Del 1 i Mobergs Utvandrarepos


I Ljuder socken i Småland runt mitten på 1800-talet är det fattigt ställt. Skörden slår fel år efter år. Är det inte för mycket regn så är det torka. Barn efter barn föds till familjer som redan har svårt att mätta alla hungriga munnar. I många fall är deras enda tröst kyrkan och gud, men för de allra flesta är gud inte nådig, utan tar deras barn, "välsignar" dem med fler, utsätter dem för sjukdomar och krämpor eller våldsamma husbönder.

Och de människor som inte kan eller orkar försörja sig förklaras som lata och inte värda att få vara en del av kyrkan. Och den som hamnat riktigt illa och blivit utnyttjade och blivit gravid efter övergrepp eller på grund av att de i sin desperation efter mat och pengar måste sälja sig, blir de bespottade och inte goda nog för kyrkan. Även om kyrkans fromma män passade på att köpa hennes tjänster när behoven pockade på. 


Många var de som förtvivlade över sitt eländiga liv och vad det var för slags liv som deras många barn hade fötts till. Det fanns ingen värdig framtid för dem i fäderneslandet längre.


Det fanns en del som hade emigrerat till Amerika, men inte någon som några utav de människor som började drömma om att skapa sig ett bättre liv och framtid på andra sidan Atlanten.


Karl-Oskar och Kristina Nilsson har kämpat länge med sitt lilla jordbruk, men jorden är obördig och hela tiden får de gå hungriga och eländiga. Två av deras barn har dött och Karl-Oskar börjar tillsammans med sin bror Robert, drömma om att skapa sig ett liv i Amerika.


Robert har länge drömt om något annat än det strävsamma livet i Sverige. Under skoltiden lärde han sig läsa och hade fortsatt att läsa de två böcker som han hade i sin ägo. Inför Amerikaresan skaffar han sig även en geografibok som berättar om Amerika och även viktiga fraser på engelska som kan komma till nytta i det nya landet.

Robert har aldrig varit någon kraftkarl och skulle hellre studera än att arbeta. Han sliter som bonddräng tillsammans med vännen Arvid. Robert är snäll och hjälpsam, men han är något av en drömmare. En dag blir han så illa slagen av sin husbonde att hans öra börjar susa, värka och han hör allt sämre. Efter detta rymmer Robert från sin husbonde och gömmer sig hemma hos Karl-Oskar. 


Danjel Andreasson i Kärragärde är Kristinas morbror som är en ättling av  Åkeianerna, en frikyrklig församling som var illa sedda i församlingen.  Danjel själv blir på äldre dagar även han frälst och tar avstånd från kyrkan och skapar ett eget religiöst samfund där alla är välkomna, även de som i det vanliga samhället inte skulle få vara delaktiga i kyrkan. En av dem är Ulrika i Västergöhl, den före detta sockenhoran som blev såld på auktion som barn till en elak bonde som utnyttjade henne och tvingade henne att ta försörjning genom att sälja sin kropp och få stå utanför samhället och bli bespottad som den ogifta Gladan med oäkta barn. 

Danjel får höra av Gud att han ska lämna Sverige bakom sig och flytta till Amerika där han ifred får ha sitt religiösa samfund utan att någon annan har något emot det. På färden tar han förutom sin fru Inga-Lena och deras barn även med sig drängen Arvid och Gladan Ulrika och hennes dotter Elin.


Jonas-Petter är mycket olycklig i sitt äktenskap och passar på att fly från såväl sin fru,  som det gamla jordbruket i Sverige för Amerika. 


Till Amerika reser huvudpersonerna 1850 med briggen Charlotta från Karlshamn 78 passagerare för att börja om i Amerika ihopp om ett bättre liv. Dock kommer resan att vara påfrestande med sjösjuka, ransonering av mat och dryck, klädlöss och skörbjugg. Inte alla kommer levande av båten när de når Amerikas hamn.


Klassikern Utvandrarna skulle jag läsa när jag gick i 9:an och jag vet att vi bara "behövde" läsa den första delen, tills att utvandrarna tar sig till Karlshamn för avfärd mot Amerika. Och jag var inte överförtjust av boken utan stannade där. Nu har jag ju sett filmerna som baseras på böckerna, så jag har ett litet hum om vad som hände med de utvandrade svenskarna. Men den här gången när jag läste boken, över 20 år efter det första försöket är läsupplevelsen en helt annan. Dessa människoöden  är så fängslande att läsa om. Speciellt Kristina och Karl-Oskars familjeliv, men även Roberts, Arvids och Ulrikas öden är så spännande och intressanta. Oj, vilken sympati och önskan om att de ska få det bättre i Amerika jag har! Jag känner även att jag har mycke gemensamt med Robert...


Och vilket mod de hade. De har visserligen hört berättelser om hur bra de kommer att få det i Amerika, men ingen som de kan prata med som kan gå på ed om att det de hör verkligen är sant. Och vilken otrolig tur de har att människor inte utnyttjar dem eller lurar dem mer än vad de verkligen gör!


Det gör ont att höra om alla fjanterier om gud och kyrkan. Här är väl ett av de största stegen vi har tagit sedan utvandrarnas tid, att inte sätta vår lit till gud i alla svåra situationer som kan hända. Jag blir så arg när Danjel börjar ifrågasätta sin frus tro och övertygelse när hon drabbas av sjösjuka på färden med Charlotta. Och även "övertygelsen" han har att de som utvalda av gud kommer att kunna tala flytande engelska vid framkomsten. Huvaligen, säger jag bara, hur människor kunde sätta sig över andra i guds namn på den här tiden.


I dagens Sverige med alla flyktingar som kommer hit från krig och umbäranden känns den här romanen aktuellare än någonsin. Människor som kommer hit med en tro att det ska vara på ett visst sätt och får löften eller bilder uppmålade om hur underbart de kommer få det i Sverige, blir antagligen väldigt förvånade och besvikna på vad som verkligen möter dem. Trångboddhet, svårt att få veta om de kommer att få stanna och om de kan få lära sig språket och kunna få ett eget hem och en möjlighet att försörja sig. Och då hade Karl-Oskar och hans medresenärer en annan situation då de kom till ett land som inte var bebott, medans dagens flyktingar kommer till länder som om de inte är överbefolkade, så råder brist på boende och en hög arbetslöshet och en (hemsk) hög del människor som är främlingsfientliga och tycker att de inte ska komma till Sverige och snylta...


Utvandrarna är en bok som jag tycker att alla ska läsa! Den är fantastisk, fängslande och personskildringen är så intressant! Jag känner så med alla de svenska utvandrarna!

Det är en litet märklig känsla att läsa boken efter man har sett filmen. Jag ser Max von Sydow, Liv Ullman och Allan Edwall framför mig när de pratas om dem i boken. Men det kanske inte är så märkligt.

Men lite lustigt är det att Karl-Oskar i boken ska vara endast 27 år gammal, medans jag tyckte att Max von Sydow (i mitt minne) var urgammal i filmen...


Uppläsaren Per Sjöstrand kändes först som trist, men det lossnade snart för mig och jag tycker att han är fantastisk! Dialogen läses på sjungande småländska och det gör jättemycket för upplevelsen i läsandet. Det enda jag skulle kunna klaga på är att sjömannen på Charlotta som ska vara finländare mer låter som en dalmas än en finne.


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus. 



Av bockeriorat - 13 februari 2016 12:22

 

Handen på hjärtat - Hilary Boyd

Uppläsare: Angela Kovacs

Lyssningstid: 11h 2min


När Flora lämnas av Finlay, hennes sambo  sedan  många år helt utan förvarning eller förklaring går hon in i en depression och får börja om helt från början. Hon säljer sitt hus, flyttar hem till en separat lägenhet i sin systers hus och lämnar det spännande arbetet som sjuksköterska på ett stort sjukhus och istället börjar hon arbeta som privatsköterska åt en äldre dam.


En dag råkar hon träffa Finlay igen vet hon så väl vad hon borde göra. Men hjärtat och hjärnan vill inte samarbeta i det fallet. Hon är mycket förvirrad över vad hon ska göra men människor i hennes omgivning tycker att hon är galen som ens funderar på att låta Finlay komma tillbaka.


Den här boken är skriven av Hilary Boyd som även har skrivit Torsdagarna i parken. Och likt den är det här en mysig historia. även om den till viss del är förutsägbar och att man blir aningens frustrerad över att Flora agarar mycket märkligt...


Den här boken rekommendrar jag till alla som vill ha en mysig lässtund med lite feel-good med förhinder!


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus

Läs på adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 13 februari 2016 12:19

Jag har lyssnat på Anthony Doerrs Ljuset vi inte ser som har belönats med Pulitzer priset och som även till beskrivningen lät som en intressant och bra bok.

Jag pinade mig igenom den och trodde att slutet skulle vara värt allt lyssnande, att det skulle bli en snygg avslutning på historian. 

Men nej. Den var en enda stor besvikelse och jag orkar inte ens skriva en recension om den.

Av bockeriorat - 31 januari 2016 09:06


När livet börjar om - Lucy Dillon

Uppläsare: Anna Maria Käll

Lyssningstid:15h 55min


Libby och Jason har levt ett lyxigt liv i London, med mycket pengar, resor och lyxigt hus i ett välbärgat område. Dock väljer de att lämna allt detta bakom sig för att hjälpa Jasons mamma, Margaret,  med hotellet, The Swan, som familjen har drivit under lång tid i Longhampton. När hennes make, Donald gick bort, är det svårt för henne att ta hand om allting på egen hand. Det blev därmed ett gyllene tillfälle för Libby och Jason till att starta om och göra något nytt.


En dag inträffar dock en olycka utanför hotellet. En ung kvinna blir påkörd av en bil, men klarar sig mirakulöst undan med några få blessyrer, kroppsligen. Dock har hon  helt tappat minnet och vet inte vem hon är eller vem hon var. Libby låter kvinnan bo på hotellet så att hon kan få återhämta sig där och. förhoppningsvis, återfå minnet.


Libbys dröm är att göra om hotellets atmosfär en hel del och göra det till ett lyxigt lanthotell och framför allt se till att inte Margarets hund, eller gästernas hund för den delen, får vistas i hotellet. Detta är något som inte gör Margaret särskilt nöjd. Hon kan inte förstå varför hotellet inte duger som det gör i dagsläget. När det börjar strula sig med byggarbetarna som ska genomföra renoveringen, är det mycket av både Margarets och Libbys förflutna som kommer fram i dagen och ställer till det.


Livet börjar om är den sjätte boken av Lucy Dillon som jag har lyssnat på. De påminner en del om varandra och de utspelas alla i den lilla staden Longhampton och en del av karaktärerna i de olika böckerna återkommer i böckerna, men som bifigurer. Jag gillar att få "återförenas" med de gamla karaktärerna och höra hur de har utvecklats sedan sist. 


Det är en hel del feel-good i de här romanerna, men samtidigt är det väldigt tunga ämnen som avhandlas och karaktärerna har ofta mycket tuffa saker att brottas med. Jag har tidigare jämfört Dillon med Marian Keyes och jag får även sådana vibbar här. En del av temana i den här boken har Keyes redan skrivit om i sina böcker.


Det här är en av de bästa böckerna av Dillon och jag gillar mys-pyset i böckerna och att det alltid är någon stor hemlighet som ligger begravd i handlingen. Och i denna får vi veta en av dem  sakta men säkert och tillsammans med en av huvudkaraktärerna i och med att hennes minne kommer tillbaka till henne.


Jag tycker att alla som gillar feel-good romaner ska prova att lyssna på Dillons böcker. Det enda som jag har lite svårt för, kattmänniska som jag är, är allt prat om hundarna som jag (i de flesta fall) kunde ha varit utan.

Följande böcker finns utgivna, dock finns tyvärr inte alla kvar på storytel. De fetmarkerade är de som jag gillar bäst:


Hundar, hus och hjärtats längtan

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar

Och så levde de lyckliga

Tango för vilsna själar

Hundra omistliga ting

När livet börjar om

 


Lyssna på: storytel eller bokus. 


Läs på: adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 26 januari 2016 17:06

Ibland svänger det snabbt!


Läste precis att den senaste boken av  Lucy Dillon, När livet börjar om, som jag har längtat efter kommer imorgon.


Nu känner jag PEPP! Hoppas att det håller i sig imorgonn, när jag börjar läsa!



Av bockeriorat - 26 januari 2016 14:35

- Jag är döden. D-d-d-döden.

- Jag har ju ett jobb jag måste sköta.


Efter att ha läst konsten att höra hjärtslag fick jag någon slags kris.


Jag tyckte att boken var superbra den första timmen. Sen tappade jag det.

Tyckte inte om den. Vet ärligt inte vad det var som hände, men jag tappade helt lusten att lyssna på talböcker.


Fick istället upp öronen för Podcasten Kulturens ABC.

 


Något maniskt lyssnade jag klart på alla delarna  och gud vad jag har skrattat! Oj oj oj.


Tipsar alla om att lyssna lite granna: http://kulturensabc.libsyn.com/


Kanske gillar du också?


Försökte sedan gå tillbaka till storytel och lyssna på Miniatyrmakearen. Men det gick inte. Vet inte hur det kommer att fortsätta. Men hoppas att lusten till att läsa kommer tillbaka.


 

 

Av bockeriorat - 9 januari 2016 16:13

 

Vita bergens barn - Per Anders Fogelström

Uppläsare: Helge Skoog

Lyssningstid: 15h 39 min

Del 3 i Fogelströms Barnserie


Håkan Rapp är nu i 50-års åldern och har efter sina arbeten  dels som soldat och dels som sjukvårdare ytterligare en gång bytt yrkesbana och arbetar numera som förrådsförvalatre inom flottan.

Han hade nog inte trott att han skulle få möjlighet att gifta sig och skaffa familj när han uppnått den här höga åldern, men han och Charlotte Lilja gifter sig och får barn, till bådas stora glädje.


Charlotte får arbeta som ansvarig för maten på den nya ångfartyget Yngve Frey som kör passagerartrafik mellan Stockholm och Mariefred. Håkan tycker att det känns lite riskabelt att hon ska åka på den nymodiga båten.


Malin har haft ett tufft liv som ensamstående mamma och känner sig bitter på livet. Hon kanske ångrar sig en smula att hon inte gifte sig med Håkan när hon väntade sitt barn, utan "bara" erbjöd Håkan att bli dottern, Lisas, gudfar.

Malin får slita hårt och använder sig av alkohol för att komma ifrån vardagliga bekymmer och svårigheter. 


I den här boken drabbas Stockholm svårt av koleran igen och vi får höra om hur sjukdomen utvecklas sprids och att det snabba och fruktansvärt plågsamma förloppet från smittad till döden (även om ett fåtal smittade överlevde) medförde att det fick anläggas speciella gravplatser för att göra sig av med det stora antalet döda under kort tid.


Intressant var det även att höra om skillnaderna i klass häremellan. Riksdagsmännen ville lagstifta att de smittade måste ta sig från hemmet till sjukhuset för att begränsa smittspridningen, men de rika och lite "finare" människorna fann det så svårt att vara på samma sjukhus som "pöbeln", trots att de i förekommande fall skulle vara svårt sjuka, att de lagstiftande fick ändra lite på ordalydelsen så att inte det fina folket skulle "drabbas"


I den föregående romanen var det mycket prat om krig och händelser i Europa, men i den här är handlingen tillbaka till Stockholm och, precis som jag gillar, är det det vardagliga livet och samtiden i densamma som skildras.


Det berättas mycket om kyrkans inflytande på människor och att allt fler väljer att inte gifta sig med varandra. Det var nu som Carl Jonas Love Almqvists Det går an kom ut, som handlar just om detta att man och kvinna lever tillsammans utan att vara gifta.


Som lärare tycker jag att det är väldigt intressant att höra om skolväsendet. I den här boken får vi exempel på hur ett finare internat i engelsk stil, etablerad på Barnängen. Mycket går bra, men det är även en hel del som inte riktigt fungerar. 


Flickor börjar få möjlighet att gå i skolan och så även fattiga arbetarbarn, även om det inte blir någon allmän skola ännu, utan många fattiga barn får arbeta för att kunna bidra med pengar till hemmet. D

Det är utantillärning som är viktig och speciells Luthers katekes. De elever som inte lär sig det de ska kan straffas med slag och stryk, men även med att få bära skyltar runt halsen med ledord som skam och dum.


De rika i Stockholm får det allt svårare och kan inte de anställa människor, får så klart även de fattiga det svårare.


På ett mycket snyggt sätt knyter Fogelström ihop karaktärerna i Barnserien med karaktärerna i Stadserien i och med den här boken. Jag är liiite sugen på att lyssna på de följande igen, men jag ska nog vänta lite med det. 


Då var alla böckerna i Fogelströms fina serier avslutade och det är sorgtligt. Jag ÄLSKAR de här böckerna, de är så intressanta och skrivna med ett så otroligt fint språk.  Karaktärerna är så härliga och genuina. Men jag blev lite bestört över hur två av hans huvudpersoner får sluta sina dagar i den här romanen. Det var sorgligt att höra att de fick sådana jobbiga slut!

Samtidigt som historierna om de "vanliga" människorna är intressant får man också en stor dos historia med på köpet och även höra om hur det hände och hur de drabbade/ gynnade människorna som då levde.


Alla bör läsa Per Anders Fogelströms böcker för att ta del om hur våra förfäder hade det och även för att kanske uppskatta vår samtid (i alla fall delar av den) bättre. Vi ska till mångt och mycket vara så oändligt tacksamma över att vi lever nu och inte då. Trångboddheten, smutsen, smittorna, brandrisken, fattigdomen, superiet, sättet att bahandla kvinnor och tjänstefolk osv. Listan kan göras oändligt lång.


Helge Skoog läser alla Fogelströms böcker och gör det på ett lysande sätt!


Lyssna på storytel, adlibris mondo eller bokus

Läs på; .bokus 


Av bockeriorat - 3 januari 2016 18:26

 

Bloggdrottningen 2 - Therese Loreskär

Uppläsare: Viktoria Flodström

Lyssningstid: 6h 31min

Del 2 i serien om Bloggdrottningen Kajsa


I slutet av den förra boken var allting i det närmsta kört i botten; bloggen blev avslöjad som den fejk den egentligen var och äktenskapet med Hans verkade inte riktigt vara så som Kajsa hade trott.


Som om inte det skulle vara nog med problem. När vi kommer tillbaka in i Kajsas liv har hon bott tillsammans med de tre barnen och hunden i villan i Edsviken i tre månader och Hans har i smyg bott hos sin mamma på hennes ålderdomshem. Men när han upptäcks blir både mor och son avhysta och kommer att bli del utav Kajsas ansvar.


Kajsas bästa kompis lyckas av en märkligt sammanträffande möta en greve som tar med henne till Paris och ett liv i sus och dus. Även om Kajsa är glad för kompisens lycka, hade hon behövt hennes stöd och hjälp i alla andra svårigheter.


Försöken att hitta ett jobb som sjukgymnast är fruktlösa och när det verkar som att Hans inte kan vara kvar på sitt jobb längre, börjar det bli alldeles omöjligt för Kajsa. Hur ska hon klara av att ansvara för allt och alla och hur ska hon kunna försörja dem alla?


Ingenting verkar gå som det ska och det verkar som om att det hela tiden bara blir värre och värre. 


Den här fortsättningen om Bloggdrottningen flyter på på samma vis som den tidigare och är bitvis mycket rolig och bitvis väldigt smärtsam att lyssna på. Smärtsam för att det ibland blir alltför pinsamt/ överdrivet och jobbigt för huvudrollsinnehavaren.


Jag tycker om författarens humoristiska språk och den är enkel och underhållande att lyssna på. Det är ingen djupare form av litteratur, men gör heller inte anspråk på att försöka vara det.


Det är många saker som tycks väldigt icke-trovärdiga och mycket som är överdrivet, men jag gillar det i alla fall. Jag antar att det även kommer fler böcker i serien och jag kommer att lyssna på dem.


Har lite svårt för titeln på boken, dock. Jag förstår vitsen med att man ska förstå att det är en fortsättning och vilken bok det är en fortsättning på, men eftersom Kajsa inte bloggar längre, känns inte titeln optimal. Och den känns även väldigt fantasilös.


Viktoria Flodström gillar jag som uppläsare, förutom småländskan som används till en karaktär som lämnar lite övrigt att önska.


Lyssna på; storytel, adlibris mondo eller bokus. 

Läs på; adlibris eller bokus


Ovido - Quiz & Flashcards