Senaste inläggen

Av bockeriorat - 17 mars 2016 16:29

 

Inte ens det förflutna - Anna Jansson

Uppläsare: Marie Richardsson

Lyssningstid: 11h 24min


Maria Wern är nyskild och tycker att det är svårt att inte vara ifrån sina barn. Mycket beroende på att hennes före detta man, Christer, inte är att lita på.


En gammal vän till Maria går igenom en tuff period, då hon på sitt arbete som sjuksköterska har orsakat en patients död. Hon mår inte bra och hälsar på Maria på Gotland, vilket passar bra då hon ska på ett retreat på Fårö där hon ska få koppla av och jobba med sitt mående.


Snart ska Maria ge sitt vittnesmål i en stor rättegång där en mäktig maffiaboss står åtalad. När Marias barn plötsligt blir hotade till livet om Maria ger sitt vittnesmål, lämnar hon över barnen i Christers vård och följer med sin väninna till Fårö med tagen identitet, så ingen ska veta var hon har tagit vägen.


På Fårö träffar de en grupp kvinnor som alla har gemensamt att de har haft det tufft och jobbigt och behöber koppla av. Men i övrigt har de inga som helst beröringspunkter med varandra. Eller...


I boken här är det en grupp kvinnor på ett hälsohem som det handlar om, men efter delar av boken förstår jag att det är intrigen i boken som är tagen till en reunion med gamla väninnor i Maria Wernfilmen. Det är det som är lite trist med att gå tillbaka och läsa gamla Anna Janssonböcker. Man vet inte riktigt om man har sett dem som film eller inte.


Men det spelade inte så stor roll ändå. Det var mys-pysigt att lyssna på en Anna Janssondeckare igen och det börjar ge vibbar om ledighet och semester, eftersom det är då jag oftast läser just deckare. Eller i alla fall i mitt liv innan storytel.


Som vanligt är det Marie Richardsson som läser om Maria Wern och hon gör ett bra jobb!


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus.

Läs på storytel, adlibris eller bokus.  



Av bockeriorat - 14 mars 2016 10:52

 

Dödssynden - Harper Lee

Uppläsare: Kerstin Andersson

Lyssningstid: 12h 42 min


I Amerikas sydstater växer Scout och hennes bror Jem upp med sin far Atticus som är advokat och väldigt beläst. Barnens mor finns inte längre i livet, så istället får kokerskan Calpurnia agera mor och alltiallo till barnen.


Vi får till en början följa med Scout på hennes allra första dag i skolan, som hon längtat efter och sett fram emot, men som inte alls blir som hon har tänkt sig. Scout blir kritiserad för hur och att hon redan kan läsa och fröken säger även att hennes far inte skulle ha lärt henne att läsa, eftersom att han inte är någon lärare och att Scout gör fel. Scout tycker att det är konstigt och orättvist av fröken att säga så, Atticus har inte lärt henne läsa. Men hon säger heller inte att det är den Calpurnia som har lärt henne.


I skolan märker Scout också att det är stora skillnader på barnen. Vissa är rika och har fina kläder, medan andra inte ens har med sig en matsäck och har huvudlöss.


Ofta får Scout höra att hennes sätt att vara inte passar sig, eftersom hon är en flicka och ska bli en redig kvinna när hon blir stor. Scout blir mycket arg över den här sortens kommentarer, eftersom hon tycker att kvinnornas liv verkar tråkigt.


När Atticus får i uppdrag att försvara en svart man som anklagats för att ha våldtagit en vit kvinna, får Scout och Jem ta emot mycket glåpord och ifrågasättanden av andra barn om deras far, som "ni**erälskare". Båda barnen blir arga, men i alla fall Scout förstår inte riktigt vad de menar med detta. Svarta och vita är människor båda två och bör bli lika behanlade inför lagen.


Atticus syster tycker inte att det passar sig att en ung flicka inte har någon annan kvinnlig förebild än en svart hushållerska, så hon passar på att flytta hem till familjen för att se till att leda Scout på rätt spår in i vuxenlivet.


När jag läste om den här boken förstod jag det som att den mest skulle handla om ett rättsfall där en vit advokat skulle strida för en våldtäktsmisstänkt, svart man. Och visst finns det med i boken, men den kommer inte förrän i slutet och boken handlar om så mycket annat än det.


Framför allt handlar de om orättvisor och vilka förväntningar man har/hade på svarta/ vita, flickor/ pojkar, män/kvinnor. Här skildras det ur ett barns, direkta perspektiv och gång på gång får Scout ifrågasätta saker som hon tycker är fel och vuxenvärlden antingen bara avfärdar henne med argument av sorten "det har alltid varit så" eller att det kommer att ändras, men inte i vår livstid osv.


Det här var inte den berättelse som jag hade tänkte mig, men den var väldigt läsvärd. Vissa saker i boken är svårt att förstå att man en gång i tiden tyckte var självklara, medan vissa fortfarande lever kvar och verkar vara väldigt svåra att förändra.


Det här är en intressant bok om att kämpa mot orättvisor och om att brottas mot fördomar och vad som förväntas av oss utifrån vår hudfärg och kön.


Lyssna på storytel.

Läs på: adlibris eller bokus



Av bockeriorat - 8 mars 2016 09:19

 


När ljuset släcks - Magnus Hedman och Gunnar von Sydow

Uppläsare: Magnus Hedman

Lyssningstid: 11h 13 min


Magnus Hedman berättar i sin självbiografi om sitt tidiga liv, sin kärlek till fotbollen, den omfattande proffskarriären i fotbollslag som Coventry, Celtic och Chelsea men även om det stormiga och det uppmärksammade privatlivet tillsammans med Magdalena Graaf. Men jag tror att det, som titeln antyder, är speciellt tiden efter proffkarriären och allting som hände då, är det som han vill berätta och berätta det på sitt eget sätt, med sina egna ord.


Det är intressant att höra om Magnus Hedamans karriär, även om jag inte är någon fotbollsfantast så är det spännande att höra om hur mycket träning, ritualer vid hemma/ bortamatcher, att inte få ledigt från spel frånsett vid dödsfall eller barnafödsel, rädslan för skador och frustrationen när man väl har råkat ut för en skada.


Framför allt är det dock det  utsvävande lyxlivet som Hedman levde tillsammans med sin fru Magdalena Graaf som är häftigt att höra om. Jag har inte tänkt på hur uppassade de var och att de under sin storhetstid var nästan lika omsusade i såväl England som Sverige, som Posh och Becks.


Dock var steget bort från rampljuset, de stora hyllningarna, lönecheckarna, lagsamhörigheten och klivet tillbaka till hemlandet något som han inte riktigt hade varken förbrett sig på eller vad han hade trott.

Till en början var  tanken att han i Sverige skulle ta större ansvar för familj, barn och hem, men ganska snabbt gjorde han karriär som fotbollskommentator på tv4 och jobbade minst lika mycket som han gjorde som proffs.

Detta i din tur ledde till stora problem i privatlivet. Sakta men säkert började Hedmans liv bli som en nedåtgående spiral där han helt plötsligt gjorde saker som gick rakt emot vad han stått för som elitidrottsman.


Som sagt är jag inte så fotbollsintresserad och heller inte så insatt i Magnus Hedmans liv, förutom att jag läst hans fd frus bok Det ska bli ett sant nöje att döda dig och jag tycker att jag efter att ha läst Hedmans historia fått mer koll på honom och att han är betydligt mer än "bara" ett fd fotbollsproffs. 


Det här är en intressant historia och jag rekommenderar de som är intresserade av fotboll, Hedman i synnerhet eller om man bara är intresserad av att höra skildrandet av en proffskarriär och vad som kan hända efteråt.


Lyssna på: storytel, adlibris mondo eller bokus.


Läs på adlibris eller bokus. 

Av bockeriorat - 6 mars 2016 19:26

 


Den gränslöse - Jussi Adler Olsen

Uppläsare: Stefan Sauk

Lyssningstid: 19h 31min

Del 6 i Avdelning Q


Den mycket stressade chefen för Avdelning Q, Carl Mørck, känner sig närmast lättad när mannen med den bornholmska dialekten slänger på luren i örat på honom, efter att Carl vägrat att ta sig an det gamla fall som mannen vid den andra luren ville ha hjälp med.

Mørcks lättnad blir kortvarig, för snart får han höra att mannen som bett om hjälp, Christian Habersaat, hade skjutit sig i samband med sin egen pensionsavtackning. Den handlingen tvingar Mørck att trots sitt eget ogillande, att packa väskorna och ta med sig sin sekreterare Rose och assistent Azad till Bornholm för att börja gräva i det gamla, ouppklarade fallet.

 

Det visar sig handla om en gammal trafikolycka som Christian  Habersaat ägnat stora delar av sin vakna tid åt att lösa. Det handlade om en kvinna som blivit påkörd och blivit uppslungad i ett träd. Många ville avfärda det som en olycka, medan Habersaat vigde hela sitt liv åt att hitta bevis för att det i själva verket var ett mord. Nu har han, på grund av sitt självmord lastat över detta arbete på Carl och hans kollegor på Avdelning Q.

 

Som om det inte vore nog med mystiska omstänigheter så sker det ytterligare ett självmord i anknytning till Habersaat. 

 

På sin väg att undersöka dels vad som kan ha hänt med Habersaat och även fullfölja hans mordutredning kommer Carl, Azad och Rose i kontakt med en uppsjö spännande karaktärer. Och det verkar som om att en soldyrkande kult med den mycket karismatiska ledaren Atu Abanshamash Dumuzi sitter inne med någon av pusselbitarna till gåtorna.


Vi får även höra mycket om förhållandena mellan kollegorna på Avdelning Q. Azad, Rose och Carl får alla brottas med sina svåraste fasor och det verkar som om att Roses syster Yrsa inte är långt borta. De mystiska  saker i Azads upsprung, som han  verkar vilja hålla höljt i det fördolda, börjar så smått komma fram i den här boken.


Den senaste boken om Avdelning Q är lika spännande som de tidigare och i den här får man höra mycket om relationerna mellan huvudpersonerna, vilket jag gillar väldigt mycket! 


Adler Olsen lyckas hålla spänningen uppe och det är ett oerhört annorlunda persongalleri som vi får ta del av i den här boken.


Och sist men inte minst så är Stefan Sauks uppläsning helt underbar. Den gör verkligen det där lilla extra som lyfter historien, spänningen och inte minst ger karaktärerna liv. Jag ÄLSKAR Sauks Azad! 


Jag rekommenderar alla som gillar deckare att läsa Jussi Adler Olsens böcker om avdelning Q. Men läs dem i rätt ordning:

Kvinnan i rummet

Fasanjägarna

Flaskpost från P

Journal 64

Marcoeffekten

Den gränslöse



Lyssna på: Storytel, adlibris mondo eller bokus. 

Läs på: Adlibris eller bokus. 


Av bockeriorat - 29 februari 2016 07:31

Den gångna veckan passade vi på att ha sportlov och en av sakerna vi hann med att göra var att lyssna på lite böcker tillsammans. Storytels barnboksutbud är stort och brett och det finns mycket som är lockande.

Det fungerar utmärkt att fördriva tiden i bilen med att lyssna på en bok. Pysslet, ritandet eller degandet blir mycket roligare om man samtidigt får lyssna på en bok och drömma sig iväg.

Jag älskade att lyssna på kassettböcker när jag var liten. Och eftersom utbudet på den tiden inte var det största fick jag lyssna om och om igen på de böcker som jag hade: Madicken, Rasmus på Luffen, Emil och Aristocats. 

Variationen blir aningens bättre med Storyel.

Den här veckan har vi lyssnat på de här klassikerna:


   


Trollkarlen från Oz - L Frank Baum

 

Rasmus på Luffen - Astrid Lindgren


Bra och spännande tyckte såväl mamma (jag), som 8-åringen och 6-åringen.



Av bockeriorat - 28 februari 2016 17:41

 

Sista brevet till Sverige - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid:8h 33min

Fjärde och sista delen i Mobergs Utvandrarepos


Karl-Oskar och Kristina Nilsson är på många sätt väl etablerade i sitt nya hemland Amerika. De har ett stort fint hus, mycket jord att bruka och där skördarna i stor utsträckning slår väl ut och deras barn har mat så att de inte behöver gå hungriga. Kristina brottas dock med sin hemlängtan och utanförskänslan som hon känner när hon är bland människor som kan tala engelska och hon själv varken kan förstå eller tala. För att lätta Kristinas hemlängtan något har Karl-Oskar döpt den amerikanska farmen till det nya Duvemåla och han har även planerat ett Astrakanäppelträd precis vid huset, med kärnor hemifrån Sverige.


Nu börjar dock Karl-Oskar och Kristina att bli äldre och deras kroppar är hårt märkta av hårt arbete och Kristinas även av de många barnbörderna. 


Karl-Oskar gör stora förtjänster från sitt jordbruk och kan skaffa Kristina nya uppfinningar som gör att hennes arbete underlättas, bland annat får hon en symaskin.


Abraham Lincoln väljs till president och inbördeskriget härjar. Karl-Oskar bestämmer sig för att ställa sina tjänster till förfogande i sitt nya hemlands armé.


Efter många kalla vintrar och brustna löften om ersättning för marken som de har sålt, blir indianerna arga och börjar göra blodiga uppror mot inkräktarna på deras mark.


I den här boken knyts alla de utvandrande svenskarnas öden ihop innan vi får lämna dem och deras ättlingars vidare förehavanden borta i Amerika.

Än en gång får Kristina orsak att börja tvivla på om gud verkligen kan finnas till och om det verkligen går att sätta sin lit i hans händer. 


Det är med stor sorg jag lämnar dem alla och i vanlig ordning vill jag veta mer om hur det gick för de kommande generationerna!


Dessa fyra böcker tycker jag är väl-skrivna, har ett intressant persongalleri och det är mycket spännande att läsa om hur det går för de modiga människorna som väljer att lämna alla sina nära och kära och sitt hemland för en oviss, men förhoppningsvis bättre än fattigdomen och misären i Sverige.


Läs alla delarna om du inte redan har gjort det!


Lyssna på storytel eller bokus.  

Läs på adlibris eller bokus


Av bockeriorat - 26 februari 2016 07:51

 

Nybyggarna - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid: 11h 35min

Del 3 i Mobergs Utvandrarepos

 


Vid Nya Duvemåla vid den stora sjön Ki-chi saga förändras mycket och på snabb tid.Den stora sjön byter sitt indianska namn mot det nya Chisago lake. Ett stort antal nybyggare kommer hela tiden till samma trakter som Karl-Oskar och Kristina, en del av dem till och med från deras egna hemtrakter. En svensk präst kommer till de utvandrade och håller predikningar och tankar på att bygga en egen kyrka väcks. Barnen till nybyggarna blir fler och de får gå i skolan där de får lära sig engelska och andra viktiga saker.


Karl-Oskars gård växer sig större och för varje år bryter han ny mark för att kunna göra en större förtjänst.


Kristina känner att hon inte hör hemma i Amerika och vill inte lära sig engelska. Flera svåra händelser i hennes liv gör att hon börjar ifrågasätta gud, till sin egen förtvivlan.


Ulrika lever tillsammans med sin man, baptistpastorn Jackson och är lycklig över att hennes liv i Amerika blev så vitt skilt från det hon hade i Sverige. Dock är inte allting frid och fröjd i Ulrikas liv.


Eftersom att det är så många svenskar i bygden börjar man trycka upp en tidning: Hemlandet; det gamla och nya, där nybyggarna får läsa om vad som pågår i Amerika och kanske allra mest ser de fram emot att läsa om vad som händer i Sverige. Och att kunna läsa det på svenska. I tidningen finns en avdelning där man kan efterlysa människor som man inte längre vet var de är eller om de är i livet. I ett infall passar Karl-Oskar på att där efterlysa sin bror Robert som inte har hörts ifrån på fler år.


Nybyggarna fortsätter där Invandrarna slutar och det är härligt att läsa om att Karl-Oskar och Kristina inte längre behöver oroa sig för att svälta eller frysa ihjäl längre. Dock kommer det hela tiden nya saker som oroar dem, deras liv är inte helt problemfritt.


Många av funderingarna kretsar kring gud och kyrkan och jag tycker att det är intressant att läsa om hur deras tankebanor gick och om hur de dels kände skam över att de ifrågasatte den allena rådande guden och att de hela tiden hade samvetskval över hur de betedde sig, tänkte och agerade. Jag är rätt tacksam över att inte behöva leva ett liv med en dömande gud.


Det är även intressant att höra om hur de olika försmlingarna och/eller samfunden försöker att sätta sin egen tro och tolkning över andras med diverse "bevis" hämtade från bibeln.


Böckerna om de utvandrarna svenskarna är oerhört gripande och Moberg skildrar personerna på ett sådant levande sätt. Det kommer att bli svårt att lämna dem i och med nästa bok. Har du inte läst böckerna, gör det!


Lyssna på storytel eller bokus

Läs på adlibris eller bokus

Av bockeriorat - 22 februari 2016 07:35

 

Invandrarna - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid: 9h 51min

Del 2 i Mobergs Utvandrarepos


På midsommarafton 1850 anlände utvandrarsällskapet från Ljuders socken i Småland till New York efter en lång och påfrestande resa. Ombord på båten träffade de gamla Fina-Kajsa från Öland som valt att lämna Sverige för att resa till sin son som tjänat en förmögenhet och byggt sig ett stort och pampigt hus i Amerika. Karl-Oskar,  Kristina och deras följeslageare väljer att följa Fina-Kajsa till sonens marker vid Taylor's Falls i Minnesota.


Resan dit från New York är även den lång och påfrestande där de kommer i kontakt med kolera, brist på mat och rädslan över att bli lurad av amerikanerna som de inte kan göra sig förstådda med.


Väl framme i Minnesota bestämmer sig Karl-Oskar att han och famijen ska bosätta sig vid den stora sjön med det indianska namnet Ki-chi saga. När de anländer är det höst, de har nästan inga kontanter kvar, inte mycket till mat eller andra förnödenheter som de behöver för att klara vintern.


Karl-Oskar är en skicklig snickare och ser till att de snart får tak över sina huvuden om än bara en liten koja, till att börja med. Kristina är dock orolig över hur framtiden ska bli. De kommer att frysa, hungra och hon brottas även med en stor hemlängtan. Allting är så olikt Sverige i det nya hemlandet. Det finns vilda djur, farliga ormar, envisa myggor och krigiska indianer. Det är långt till grannarna och mycket sällan kommer det någon besökare förbi.


Robert och Arvid bestämmer sig för att lämna de övriga invandrarna och ta sig med en steam boat mot drömmen i Kalifornien- att hitta guld och bli rika. 


Den andra delen om Invandrarna i det nya landet är minst lika fängslande som den första. Det är så spännande att göra om hur annorlunda livet blir för de fattiga svenskarna. Speciellt roligt är det att höra hur förändrat livet blir för Ulrika i Västergöhl.


Då jag i första boken kände en stor samhörighet med Robert, börjar jag här i den andra delen känner jag mer med Kristina. Jag förstår såväl hur hon känner att hon måste försöka jobba med att Amerika ska vara hemma och Sverige borta och inte tvärtom, som det känns i hennes hjärta. Hur svårt det måste vara för henne att inte ha fått möjligheten att kunna lära sig skriva eftersom hon var kvinna och på så vis inte kan skriva hem till sina föräldrar ens en gång. Att hela tiden vara så beroende av sin man och nu ännu värre eftersom att hon inte kan tala eller förstå språket i det nya landet. Och så det här med att hela tiden oroa sig för att bli gravid och vara tvungen att vara gravid och föda barn även om man själv tycker att man har så det räcker och även bli mer låst med en liten en igen.


Efter att ha läst de två första delarna kastar jag mig genast in att läsa även den tredje, Nybyggarna.


Lyssna på storytel.


Läs på adlibris eller bokus

Ovido - Quiz & Flashcards