Direktlänk till inlägg 2 mars 2018

Peter Rätz - Dick Sundevall

Av bockeriorat - 2 mars 2018 12:25

 


Peter Rätz - Dick Sundevall

Uppläsare - Jens Hultén

Lyssningstid 10h 27min


Peter Rätz var under nio års tid för polisen genom att infiltrera de största MC-gängen Hells Angels, Bandidos och Brödraskapet. Med risk för sitt eget liv lyckades han hjälpa polisen att gripa fler grova brottslingar och kunna beslagta stora laster knark och illegala vapen.  Naturligtvis måste Rätz även begå brott och undersstöda kriminalitet för att verka trovärdig. 

Eftersom infiltrering av civila personer och brottsprovocering inte är lagliga i Sverige vet Rätz om att vid ett eventuellt ingripande av polisen kommer de enda tre personer som känner till att han verkligen är infiltratör att neka all kännedom om detta.

När Peter Rätz rätta identitet avslöjas i en artikel i Dala-Demokraten, skriven av Gubb-Jan Stigson innebär det att ett pris sätts på Rätz huvud, han måste fly och hålla sig gömd på okänd ort. Hela tiden måste han vara på sin vakt, inte slappna av för att när som helst kan någon känna igen honom och passa på att utkräva hämnd. 


Poliskommissarie Olle Liljegren var Peter Rätz, under kodnamn Pia, hanterare. Dessa två och allt som de var inblandade i är förlagan till filmerna om hanteraren Johan Falk och infiltratören Frank Wagner.


När jag började lyssna på boken trodde jag att det skulle vara en regelrätt biografi om Peter Rätz och det är det här inte. Den är utformad mer med Rätz som en person som blir intervjuad och visserligen kommer med intressant fakta och berättelser, än att han är den som står i centrum.


En stor del av boken handlar om ett av de fall som Rätz lyckades "lösa"; Gotlandsfallet som författaren Dick Sundevall har lagt ned mycket tid på att försöka skapa rättvisa i. 


Det här är absolut en spännanade och skrämmande bok att lyssna på, men den är mer som en dokumentär än en spännande biografi.


Uppläsare till boken är Jens Hultén som spelar psykopaten och gängledaren Seth Rydell i just Johan Falkfilmerna. Jag tycker att han läser bra!


Läs och lyssna på storytel

Läs på adlibris eller bokus.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Skapa flashcards