Direktlänk till inlägg 22 juni 2016

Medan han lever - Elaine Eksvärd

Av bockeriorat - 22 juni 2016 09:20

 


Medan han lever - Elaine Eksvärd

Lyssningstid: 9h 57min

Uppläsare: Elaine Eksvärd


Jag visste inte riktigt vem Elaine Eksvärd var förrän jag läste rubrikerna om henne och om att hon hade blivit sexuellt utnyttjad av sina egen pappa. Jag lyssnade då på Värvet där hon intervjuades av Christoffer Triumf. Och det jag hörde där gjorde att jag ville läsa hennes bok. Och när storytel äntligen fick in boken i sitt sortiment lyssnade jag genast på den!


Elaine Eksvärds mamma kommer ursprungligen från Brasilien och hon kom till Sverige för att ta hand om sin systers barn i Sverige. Där träffar hon Elaines pappa som kommer från en priviligierad bakgrund.Pappan har, som Eksvärd beskriver det, gjort en omvänd klassresa. Där han istället för att plugga vidare och "bli någonting" väljer att försörja sig med att arbeta som kontrollant i t-banan.


Förhållandet mellan Eksvärds föräldrar var nog aldrig särskilt sund där hon som inte riktigt visste vad som var soicialt accepterat i Sverige, fick lov att "lära sig" detta genom sitt man.


Efter skilsmässan spenderade Elaine Eksvärd varannan helg hos pappan. När pappan hämtade Elaine på dagis var det många som tyckte att hennes pappa var så rolig eftersom att han inte var riktigt som alla pappor, lite roligare, mer lekfull och hos honom gällde inte regler som hemma hos mamma. Tandborstning var inte nödvändigt, godis fick man äta och han tog med Elaine till McDonalds.


Men det var tyvärr inte bara dessa "roliga" saker som hände hemma hos Elaines pappa. Från mycket tidig ålder fick Elaine titta på porrfilmer med sin far, han rörde henne på högst olämpliga vis och han lät Elaine lyssna när han hade sex med sina flickvänner, eller tjejer som han tillsammans med Elaine hade plockat upp från Malmskillnadsgatan. 


På något vis förstår Elaine att det som händer hos pappa ska hon inte prata om med någon, men förstår samtidigt inte att det är fel som pappa gör. Hon tror att det är något som alla pappor gör med sina barn.


Det här är en mycket jobbig bok att lyssna på. Det är helt obegripligt att en pappa kan behandla sitt eget barn på det här viset. Och fruktansvärt att det är så många barn som blir drabbade i vårt "trygga" Sverige. 


I boken får vi följa Elaines barndom parallellt med scener från när Elaine har tagit sin pappa till domstol för att ha skicka en mycket olämplig film till henne.


Vi får höra hur hon har påverkats av det som hon har utsatts för och hur det som hände kom tillbaka och kom upp till ytan igen i och med att hon själv blev mamma.


Avslutligen får vi även en del handfasta tips till hur man ska tänka och agera kring barn som har blivit utsatta för samma saker som Elaine har varit med om.


Det här är en mycket viktig bok, sådana här saker måste tas fram så att inga barn behöver ha det som Elaine har haft det.


Att Elaine Eksvärd läser själv gör att det blir ännu mer äkta att lyssna på. Jag förstår inte hur hon kan låta så lugn när hon berättar om det hon har varit med om. Det blir även starkt när hon inte kan hålla tårarna borta när hon berättar om sin farfar.


Läs boken!


Lyssna på: storytel, adlibris eller bokus.

Läs på adlibris eller bokus. 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards