Direktlänk till inlägg 22 februari 2016

Invandrarna - Vilhelm Moberg

Av bockeriorat - 22 februari 2016 07:35

 

Invandrarna - Vilhelm Moberg

Uppläsare: Per Sjöstrand

Lyssningstid: 9h 51min

Del 2 i Mobergs Utvandrarepos


På midsommarafton 1850 anlände utvandrarsällskapet från Ljuders socken i Småland till New York efter en lång och påfrestande resa. Ombord på båten träffade de gamla Fina-Kajsa från Öland som valt att lämna Sverige för att resa till sin son som tjänat en förmögenhet och byggt sig ett stort och pampigt hus i Amerika. Karl-Oskar,  Kristina och deras följeslageare väljer att följa Fina-Kajsa till sonens marker vid Taylor's Falls i Minnesota.


Resan dit från New York är även den lång och påfrestande där de kommer i kontakt med kolera, brist på mat och rädslan över att bli lurad av amerikanerna som de inte kan göra sig förstådda med.


Väl framme i Minnesota bestämmer sig Karl-Oskar att han och famijen ska bosätta sig vid den stora sjön med det indianska namnet Ki-chi saga. När de anländer är det höst, de har nästan inga kontanter kvar, inte mycket till mat eller andra förnödenheter som de behöver för att klara vintern.


Karl-Oskar är en skicklig snickare och ser till att de snart får tak över sina huvuden om än bara en liten koja, till att börja med. Kristina är dock orolig över hur framtiden ska bli. De kommer att frysa, hungra och hon brottas även med en stor hemlängtan. Allting är så olikt Sverige i det nya hemlandet. Det finns vilda djur, farliga ormar, envisa myggor och krigiska indianer. Det är långt till grannarna och mycket sällan kommer det någon besökare förbi.


Robert och Arvid bestämmer sig för att lämna de övriga invandrarna och ta sig med en steam boat mot drömmen i Kalifornien- att hitta guld och bli rika. 


Den andra delen om Invandrarna i det nya landet är minst lika fängslande som den första. Det är så spännande att göra om hur annorlunda livet blir för de fattiga svenskarna. Speciellt roligt är det att höra hur förändrat livet blir för Ulrika i Västergöhl.


Då jag i första boken kände en stor samhörighet med Robert, börjar jag här i den andra delen känner jag mer med Kristina. Jag förstår såväl hur hon känner att hon måste försöka jobba med att Amerika ska vara hemma och Sverige borta och inte tvärtom, som det känns i hennes hjärta. Hur svårt det måste vara för henne att inte ha fått möjligheten att kunna lära sig skriva eftersom hon var kvinna och på så vis inte kan skriva hem till sina föräldrar ens en gång. Att hela tiden vara så beroende av sin man och nu ännu värre eftersom att hon inte kan tala eller förstå språket i det nya landet. Och så det här med att hela tiden oroa sig för att bli gravid och vara tvungen att vara gravid och föda barn även om man själv tycker att man har så det räcker och även bli mer låst med en liten en igen.


Efter att ha läst de två första delarna kastar jag mig genast in att läsa även den tredje, Nybyggarna.


Lyssna på storytel.


Läs på adlibris eller bokus

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards