Direktlänk till inlägg 6 augusti 2015

I en förvandlad stad - Per Anders Fogelström

Av bockeriorat - 6 augusti 2015 19:52

 

I en förvandlad stad - Per Anders Fogelström

Uppläsare: Helge Skoog

Lyssningstid: 11h 8min

Del 4 i Stadsserien

 

I den första boken i serien; Mina drömmars stad, är det Henning som är huvudperson och i de efterföljande böckerna är det deras, barn, släktingar och  vänner som står i centrum för handlingen.


Emelie är dotter till Henning och hans Lotten och är i den här boken runt de 60 i början av boken. Hon arbetar och strävar fortfarande i affären och ser alltid till att ta hand om alla andra, både med husrum och pengar, eftersom hon själv aldrig fick några barn. Hon bävar för dagen då hon inte ska kunna arbeta kvar längre.


Bertas barn har nu blivit vuxna och behöver inte Emelies omsorger, men när Tyra blir sjuk får Emelie se till att ställa upp och låta alla hennes barn få husrum, om inte hos henne, så hos vänner eller släkt.


Bertas äldsta son, Gunnar, som tillika är oäkta brorson till Emelie har fått sin farsarv i förtid och har fått det bra ställt med en egen liten firma.


August, Emelies bror som adopterades bort till rika fabrikör Bodin och har haft ett gott liv sedan han tagit över faderns firma, tvekar om han i sin tur kan överlåta firman till Karl-Henrik, hans äldste son. Först är det kristiden som får honom att vilja vänta till en bättre tidpunkt. Sedan kommer storstrejker och på det kriget. Det verkar aldrig bli en rätt tid att dra sig tillbaka.


Jenny har dottern Maj med August och Emelies yngste, avlidne bror Olof. Jenny har länge bott och bor fortfarande tillsammans med Emelie. Nu när husen börjar moderniseras får de det allt bättre och bekvämare.


Majs son Henning får möjlighet att studera vidare och har siktet inställt på att bli journalist, medan dottern Elisabet år anställning som sekreterare och lever i ett ganska olyckligt äktenskap med Lennart.


I en förvandlad stad utspelas ungefär 1925- 1945 och med andra ord är det stora förändringar såväl hemma i Stockholm som ute i världen. Det är till en början arbetslöshet och strejker till ransonering och alltfler kvinnor som får komma ut i arbetslivet i och med kriget. Skotten i Ådalen skakar landet, funderingarna om Sverige också kommer att dras in i kriget och borde inte Sverige agera med mer solidaritet med de andra nordiska länderna?

I Stockholm expanderar staden utanför tullarna och planerna på att införa bussar istället för den gamla spårvägen får vänta lite i och med krigsutbrottet. Den ursprungliga Katarinahissen rivs och byggs om i en nyare tappning. 


Jag har sagt det tidigare och får skriva det igen: Vilken otrolig häftig upplevelse det är att få resa i tiden och få uppleva Stockholm under den här tiden och wow vad vackert Per Anders Fogelström beskriver SIN stad. Karaktärerna upplever jag som trovärdiga och verkliga  och känner så med dem när det går sämre  och gläds med dem när det går bra. Det känns äkta och genuint samtidigt som det är väldigt lättlyssnat.


Helge Skoog gör en utmärkt prestation som uppläsare!


Nu återstår det bara en enda bok i serien och det är trist att behöva ta farväl av karaktärerna som jag har lärt känna! 


Missa inte att läsa Fogelströms Stadsserie! Men ta den från början:


Stadsserien

Mina drömmars stad

Barn av sin stad

Minns du den stad

I en förvandlad stad 

Stad i världen


Lyssna på storytel eller bokus.

Läs på adlibris eller bokus

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards