Direktlänk till inlägg 13 juli 2015

Minns du den stad - Per Anders Fogelström. Uppläsare: Helge Skoog

Av bockeriorat - 13 juli 2015 19:05

 

Minns du den stad - Per Anders Fogelström. Uppläsare: Helge Skoog

Del 3 i Stadsserien 


Precis som i de övriga delarna i serien är det kring Henning och Lottens ättlingar, släkt, vänner och arbetskamrater som handlingen rör sig. Tiden som den här romanen utspelas i är från ungefär 1905 och fram till mellankrigsstiden.


Med andra ord är det många historiska händelser som utspelas och som påverkar karaktärerna i boken; hur arbetarrörelsen kämpar och lyckas få till allmän rösträtt, masstrejk, ryska revolutionen, världskriget, kvinnors rösträtt, införandet av 8 timmars arbetsdag samt till och med införandet av en veckas betald semester för arbetare. 


För Lotten och Hennings dotter Emelie går livet ut på att ta hand om sina bröder och deras fruar och barn och se till att de får mat och husrum. Emelie arbetar fortsatt på samma fabrik som hon arbetat på sen hon slutade skolan som tolvåring och gör ett bra arbete. Hon avancerar till föreståndarinna och blir satt i en synnerligen bekymmersam sits när arbetarna i fabriken ska strejka. Ska hon vara lojal med arbetsgivaren som har ett sånt förtroende för henne eller ska hon sluta upp på arbetskamraternas sida. Om inte blir det svårt att komma tillbaka till jobbet igen.


August, Emelies bror som adopterades bort till rike fabrikör Bodin kämpar på den andra sidan som arbetsgivare. Och svårt har han det även med den mängd människor som ber honom om ekonomiskt bistånd och ibland till och med utpressningsförsök.


Jenny, Olofs änka, bor tillsammans med sin dotter Maj hos Emelie. Jenny arbetar och strävar, men längtar ofta tillbaka till livet som turnerande artist. Dock är det svårt att turnera när man har små barn.


Berta, som bodde hos Emelies mor gifte sig med sotaren Johan, trots att hon väntade barn med August, får det tufft när hennes mans alkoholproblem blir än värre. Den äldste sonen bor sen tidigare hos Emelie, men även hans syskon och mor får en fristad hemma hos Emelie när det blir omöjligt att bo hemma hos Johan.


Deras liv fortskrider och mycket förändras, både till det sämre och till det bättre.


Återigen är jag väldigt imponerad över Fogelströms människoskildringar, hans beskrivningar av staden och samtiden. Det är mycket spännande, intressant och fascinerande att höra om hur livet var för dessa människor. Det är märkligt att tänka att det är bara cirka 100 år sedan som människorna levde på det här viset.  En rolig detalj är att ett förälskat par i boken går på restaurang Pelikan, på samma ställe där poliserna i böckerna från Hammarbyserien också går ut och äter. 


Passa på att göra en tidsresa till Stockholm för 100 år sedan och upplev hur det var på den tiden! Jag rekommenderar alla att läsa dessa böcker. Det är både intressant och lättläst! 


Helge Skoog läser som alltid mycket bra, han har en mycket skön och behaglig röst att lyssna till! 


Böckerna i Stad-serien:

Mina drömmars stad

Barn av sin stad

Minns du den stad

I en förvandlad stad

Stad i världen


Lyssna på storytel eller bokus.

Läs på adlibris eller bokus.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Skapa flashcards