Direktlänk till inlägg 25 maj 2015

Morsning & Goodbye - Magnus Härenstam och Petter Karlsson

Av aninis99 - 25 maj 2015 20:50
  

Morsning & Goodbye - Magnus Härenstam och Petter Karlsson


När man tänker på Magnus Härenstam inser man snart att hans karriär har varit både lång och haft en stor mängd med olika gubbar och karaktärer. Kanske är hans prestationer i Fem myror är fler än fyra elefanter, Jeopardy och Sällskapsresan där han porträtterar läkaren som försöker övertyga Stig-Helmer med "Jag kan flyga- jag är inte rädd" de mest kända?  Om dessa roller och även om många, många andra kan man läsa i Morsning & Goodbye där man även får läsa om glada anekdoter och skildringar, men även mer ledsamma och tråkiga saker från hans privatliv. 


Men, som i de flesta fall börjar historien från den allra första början med födelse och barndom. Många av hans tidigaste "minnen" är egentligen inte hans egna, utan hämtade från den dagbok som hans far, Curt Härenstam förde om sonens varanden och låtanden. Det verkar vara en gedigen och ingående skildring som hans far har tecknat ned. Men i övrigt är det inte många varma minnen från barndomshemmet som Härenstam berättar om. Hemmet var aldrig något skämtsamt eller uppsluppet hem. Han säger sig även att hans föräldrar aldrig sagt något om de såg någon komisk talang i sin unge son. Inte något annat än att han kunde "ramla roligt."

Båda föräldrarna var lärare och kanske besvikna över att Härenstam inte studerade och gjorde akademisk karriär istället.


Det är en stor del av Sveriges kändiselit som figurerar i den här romanen och som på ett eller annat sätt har korsat Härenstams liv. Redan under sin tid i Sveriges Radios gosskör träffade han Jerry Williams och han fick även, på sätt och vis, sjunga med Evert Taube.


Med vänner som Lasse Berghagen, Benny Andersson och Lasse Hallström för att bara nämna några är det kanske heller inte så konstigt att man har en del historier att berätta. Men detta är inte på något sätt sensationslitteratur där han lämnar ut sina kända vänners tillkortakommanden, utan här figurerar de enbart i episodliknande berättelser.


Självklart får vi veta historien om hur Magnus träffade sin parhäst Brasse Brännström och deras olika upptåg, hur deras samarbete utvecklades och varför de slutade att arbeta så tätt tillsammans. Dessutom skildras deras sista möte med varandra.


Medverkandet i Lasse Hallströms Abba-videor, Varning för barn, Fredrikssons Fabrik, Göta Kanal, En kille och en tjej, Kamrer Gunnarssons äventyr i Skärgården är några av de film/ tv-produktioner som Härenstam berättar om.

Hur tiden och avslutet med Jeopardy gick till, hur var egentligen tiden under Stjärnorna på Slottet och hur det gick till när Härenstam gav sig iväg på Sveriges första stand-up turné genom Sverige.


Hur det kom sig att kungen firade Härenstam rejält på såväl 35-års dagen och 70-års dagen får vi också ta del av.


Härenstams privatliv får vi också veta väldigt mycket om. Hur han träffade sin fru Anita och att de fick sina barn Smulan och Thomas och om episoder ur deras familjeliv presenteras. Även Anitas bortgång tas upp och hur hans liv med sin nya fru ser ut.


Dessutom berättar han öppenhjärtigt och ärligt om sin utomäktenskapliga dotter och hur det påverkade hans relation till frun. Jag kan tänka mig att det känns skönt att med egna ord berätta historien och kunna hänvisa till detta om/ när skvallerpressen vill ta upp detta ämne igen.


Den här självbiografin kan jag verkligen rekommendera. Som svensk har man med största säkerhet sett Härenstam i en hel del roller och blir glatt påmind om dessa och höra historierna runt ikring.

Är man ute efter skandaler blir man dock besviken, för många sådana får man sig inte till livs i den här boken.


Boken är lättlyssnad och underhållande. Den är upplagd som så att kapitlen skildrar olika episoder och även om han börjar från första början hoppar den lite fram och tillbaka då och då. 


Uppläsare är Härenstam själv. Och han berättar om sitt liv på ett intresseväckande sätt. 


Lyssna på storytel, adlibris eller bokus


Läs på: adlibris eller bokus

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av aninis99 - 18 december 2017 12:53


  Som om du inte fanns - Kate Eberlen Lyssningstid: 16h 18 min Inläsare: Katarina Cohen   Tess och hennes bästa väninna är på resa i Italien, sommaren innan de ska börja universitetet. Tess har famtiden utstakad framför sig och vet att hon...

Av aninis99 - 17 december 2017 18:42


  Svinhugg - Marianne Cedervall Uppläsare: Susanne Alvengren och Gun Olofsson Lyssningstid: 10h 11min   Mirjam återvänder till sin hemö Gotland efter att ha köpt ett gammalt kapell i den lilla orten Kajpe Kviar. Äntligen har tiden kommit...

Av aninis99 - 19 september 2016 11:30


  För mycket av allt - Sanna Bråding Uppläsare: Sanna Bråding Lyssningstid: 5h 28min   När jag gick i högstadiet var det självklart mig och alla klasskompisar att kolla på tv-serien Tre Kronor på onsdagskvällarna och  dagen efter diskutera...

Av aninis99 - 19 september 2016 09:45


    Smultron och svek - Eva Swedenmark Annica Wennström Uppläsare: Callin Öhrvall Delmar Lyssningstid: 12h 38min Del ett i serien om personerna kring La Stella   Liselotte Ponti jobbar tillsammans med sin bästa väninna Susanne på en li...

Av aninis99 - 16 september 2016 10:45


    Mannen utan ansikte - Camilla Grebe, Åsa Träff Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 10h 26min Del 4 i serien om Siri Bergman   När Miguel Alemany kommer hem från en resa finner han sin pojkvän Jussi Ståhl brutalt mördad och skä...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se