Direktlänk till inlägg 11 mars 2015

Liv efter liv - Kate Atkinson

Av bockeriorat - 11 mars 2015 06:05

 


Liv efter liv - Kate Atkinson

 

Ursula har på något sätt begåvats med en otrolig förmåga. Hon har fått möjligheten att efter varje gång hon dött, få en ny chans att komma tillbaka och göra om sitt liv  och denna gång göra annorlunda där det behövs. Men ändrar man en sak så ändras plötsligt flera saker automatiskt...


Boken börjar med Ursulas födelse, i februari 1910 i England.  vilket gör att Ursula både får vara med om mycket i sin och familjens utveckling, men även får vara med om två världskrig. Och inte bara en gång.

Hennes föräldrar Hugh och  Sylvie bor i huset som de döpt till Rävhörna tillsammans med sina barn; Maurice, Pamela, Ursula och Teddy. Var noga med att lägga namnen på minnet och det gäller att lyssna noga, så att man inte tappar bort sig i handlingen eftersom den hoppar fram och tillbaka i tiden samt att förutsättningarna ändras från vilken version av Ursulas liv man lyssnar på. Här går det inte (i alla fall inte för mig) att slölyssna, utan det gäller att hänga med!


Jag ÄLSKAR den här boken. Atkinson har ett underbart  målande och humoristiskt språk och jag tycker greppet om att få göra om där saker och ting går fel är superintressant. Jag skulle kunna skriva göra om - gör rätt, men det är inte riktigt rättvist eftersom att det inte helt säkert är den nya versionen som är den rätta eller ens den bättre.


Den här boken påminner en hel del om filmer som About time, Groundhog Day, Sliding Doors och Tidsresenärens hustru. Men Ursula kan själv inte påverka sitt "tidsresande" som personerna kan i About time. Hon är heller inte fast i en enda dag som i Grundhog Day, men likt Bill Murray kan hon rätta till saker som inte gick bra första gången. Dock inte lika medvetet och utstuderat som Murray.  Hon förstår att hon inte är som alla andra och upplever ofta en känsla av Deja Vu, men är inte riktigt säker på vad det är som händer.


Persongalleriet är mycket intressant, många spännande, roliga, elaka och hemska karaktärer. Och många olika hemska saker drabbar den här familjen och de som rör sig i deras liv.

Ibland sitter man bara att önskar att allting ska ta slut, så att allting kan få göras om igen, medans man ibland blir förvånad när det hoppar i tiden igen.


Och Deja Vu kommer man att uppleva många gånger om man lyssnar på den här boken. Och den gör att man måste tänka efter hela tiden; hur var det nu, var det så här det var, eller var det förra gången? Hur kommer den här episoden in i handligen och så vidare.


Gillar du greppet om tidsresor och gillar att höra om familjelden och episoder hämtade från krigen, rekommenderar jag varmt den här boken. Dock var jag tvungen att, i början, gå tillbaka och höra en gång till för att vara säker på upplägget och hur den hoppade, för att jag inte var ordentligt fokuserad vid det första lyssnandet. Men när jag väl kom in i boken och bekantade mig med familjens namn, blev det lättare att hänga med i lyssnandet.


Läser gör den alltid lika duktiga Anna Maria Käll.


storytel.se

http://www.adlibris.com/se/bok/liv-efter-liv-9789187783234





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bockeriorat - 24 juni 2019 08:32

Försöker komma igång att skriva igen, men nu på Instagram, på @bockeriorat titta där om du vill! ...

Av bockeriorat - 1 augusti 2018 12:43


   Stay Metal - Håkan Mattsson & Stefan Hellström Uppläsare: Håkan Mattsson Lyssningstid: 10h 40 min   Kenny "Metal" Bladqvist är en missförstådd och underskattad stjärntrummis som på grund av att ingen annan i världen, Sverige eller ens ha...

Av bockeriorat - 29 juli 2018 08:59


  De vänsterhäntas förening - Håkan Nesser Uppläsare: Reine Brynolfsson Lyssningstid: 15h 29 minuter   Den pensionerade komissarie Van Veeteren ska strax fylla 75 och försöker undvika ett uppmärksammat firande och  grubblar en del över åldr...

Av bockeriorat - 25 mars 2018 12:38

  Ur askan i elden - Peter Robinson Uppläsare: Tomas Bolme Lyssningstid:11h 5min Del 1 i serien om Alan Banks   Polisen i Eastvale har på senare tid fått in larm från kvinnor som har blivit iakttagna när de klär av sig i sina hem. Ingen ...

Av bockeriorat - 11 mars 2018 16:16


  Barnet - Fiona Barton Uppläsare: Anna Maria Käll Lyssningstid: 12h 7min   En kort notis i en tidning med orden "barnskelett upphittat vid byggarbetsplats", väcker känslor hos fler läsare.   Angela och Nick  är gifta och har två barn ...

Ovido - Quiz & Flashcards